Неделни училища и часове по религия в България

НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА КЪМ ХРАМОВЕ И ЕНОРИЙСКИ ЦЕНТРОВЕ

  • София
  • Благоевград
  • Бургас
Храм „Покров Богородичен“, ул. Г. Данчов Зографина № 2, тел. 02 851 8079, www.hrampokrov.com

В специално обзаведената детска стая към Енорийския център всяка неделя се провеждат занимания по вероучение за деца, които са разделени в две групи – от 4 до 8 години и от 9 до 14 години. Заниманията са безплатни и се провеждат след края на Литургията, от 10:30 до 11:30 часа.

Храм „Св. св. Кирил и Методий“, ул. „Г. Вашингтон“ № 47, тел. 02 983 1485, www.symvol.org

Часовете са разпределени в  два учебни часа по 45 мин., съответно първи час вероучение, а вторият час е рисуване или  пеене, редувайки се през неделя. Учебната година е от м. октомври до м. май. Енорийският център към храма организира и специално неделно училище за деца с увреден слух.

Храм „Св. Николай Чудотворец“ (Руската църква), бул. Цар Освободител 3, тел. 02 986 2715

Към храма работи съботно-неделно училище за деца, което активно функционира повече от десет години. Заниманията се провеждат в криптата на храма. Групите са 4, разделени по възраст, обхващащи от 4 до 18-годишни. Освен занятия по вероучение се провеждат и занимания по пеене и рисуване.

Храм „Св. Седмочисленици“, ул. „Граф Игнатиев“ 25, тел. 02 987 8023, www.svsedmochislenitsi.com

В Неделното училище се провеждат занятия след неделната света литургия. За възрастни – от 10.45, за деца – от 16.00 ч. в сградата на ул. „Граф Игнатиев“ № 50 на предпоследния етаж.

Старинен храм „Св. Петка“, ул. „Цар Калоян“ №9, тел. 02 987 5665, www.hramsvetapetka.org

Младежкият православен център към старинния храм „Св. Петка“ развива културно-образователна програма, която включва неделно училище за деца и беседи за възрастни.

Неделно училище в манастир „Св. ап. Петър и Павел“, тел. 0889 211 833

Манастирът „Св. ап. Петър и Павел” с. Долни Лозен, Софийско, организира неделно училище за деца от 1 до 8 клас. Занятията се ръководят от богослов и се провеждат всяка събота от 13:00 ч. в манастира.

Енорийски център при храм „Рождество Христово“, тел: 088 899 4213.

Целогодишно се записват деца от 6 до 14-годишна възраст. Учебните занятия се провеждат всяка неделя след св. Литургия. Продължителността е от 11:00 до 12:30 ч.

Храм „Св. архангел Михаил“, Симеоново, ул. Чемшир 2, тел. 0889 011 962

Ако искате да запишете детето си в Неделното училище на храм „Св. арх. Михаил“ в кв. „Симеоново“, можете да се свържете с Велина Тонева на посочения телефон. Храмът се намира в централната част на квартал „Симеоново“. Училището разполага с библиотека, изцяло ориентирана към децата и тяхното желание за обогатяване на познанията им чрез игри и викторини. Високо се цени и мотивира творецът във всяко дете, като то е насърчавано да полага усилия, за да развива дарбите си.

Разбира се, отделено е място за спорт, игра, рисуване, песни, здравословно хранене… Децата биват поощрявани да спортуват и да се включват активно в екипни игри. Училището разполага с топки за футбол и волейбол, федербал, обръчи, въжета, ластик… През студените недели заниманията преминават пред топлата камина, където децата имат възможност и да поиграят шах, табла, домино, „Не се сърди, човече“ и други не само забавни, но и развиващи игри. Училището се посещава от деца от 1 до 16 години. Занятията се провеждат по групи. Началният час е 13:30 ч.

Православно неделно училище към църква „Св. Николай“ , Благоевград, кв. „Грамада“, всяка неделя от 14.00 ч.

Православно неделно училище към Православен информационен център – всяка неделя от 11-00 ч.

Неделно училище за деца и юноши към храм „Свети Йоан Рилски” с ръководител Атанасия Петрова.

Съществува от 6 години. Заниманията се провеждат всяка неделя от 11 до 12.00ч.в параклиса към храма. Първият час е теория, а вторият – практика. Често деца, родители и ръководител работят заедно до по-късно, особено когато предстоят творчески работилници с цел благотворителни празнични базари или репетират песнопения и православни стихове и драматизации по библейски текстове. Всяко лято с благословението на НВ Сливенски митрополит Йоаникий децата и юношите отпътуват на лагер в манастир „Св.вкмч. Георги”- гр. Поморие. В програмата са включени православни състезания, игри и всичко, което е за полза на децата. Лагерът се проведе за шеста поредна година миналото лято. Броят на учениците варира между 13 до 24, смесени възрасти. Всяка година на лагера се кръщават безплатно нови некръстени. Неделното училище набира целогодишно нови ученици. За контакти: 0886029209 – Атанасия Петрова, ръководител на Неделното училище

Съботна православна занималня за деца и ученици към храм „Св. Атанасий”- гр. Бургас Ръководители: Атанасия Петрова и Таня Христова Заниманията са всяка събота от 10 до 13 ч. и включват вероучение, рисуване, приложно изкуство, музика, драматизации.

Неделно училище към храм „Св. Пимен Зографски”, кв. Крайморие. За връзка: О. Стелиян Кунев

УЧИЛИЩА, В КОИТО СЕ ИЗУЧАВА РЕЛИГИЯ

  • София
  • Благоевград

78 СОУ „Христо Смирненски“ – Банкя Преподавател: М. Калугерова – 2 групи, 30 деца

172 ОУ „Христо Ботев“ – Нови Искър Преподавател: Милена Стоименова – 5 групи, 85 деца

52 ОУ „Цанко Церовски“ Преподавател: Весела Микова – 2 групи, 45 деца

4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ 6 групи – 55 деца

68 СОУ „Академик Никола Обрешков“ Преподавател: Зоя Михалкова – 2 групи, 26 деца

Частно основно училище Джани Родари Преподавател: Велина Тонева – 5 групи, 72 деца

6 ОУ „Граф Игнатиев“ Преподавател: Галя Бардарова – 2 групи, 40 деца

20 ОУ „Тодор Минков“ Преподавател: Руска Тошева – 20 групи

41 ОУ „Патриарх Евтимий“ Преподаватели: Руска Тошева, Ани Стаменкова, Казакова – 5 групи

Национална професионална гимназия по фотография и полиграфия Преподавател: Даниел Иванов – 5 групи

101 СОУ „Бачо Киро“ Преподавател: Нина Колева – 1 група, 25 деца

Сформирани групи по СИП има в училищата: СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, Благоевград, VIII СУ „Арсени Костенцев“, Благоевград, II ОУ „Димитър Благоев“, III ОУ „Димитър Талев“, VII СУ „Кузман Шапкарев“, IX ОУ „Пейо Яворов“.

ДЕТСКИ ГРАДИНИ, В КОИТО СЕ ИЗУЧАВА РЕЛИГИЯ

  • София

ДГ 25 „Изворче“ – Банкя Преподавател: Милена Йоцова – 2 групи, 60 деца

Частна Детска градина Джани Родари Преподавател: Велина Тонева – 30 деца

ДГ 77 „Магнолия“ Преподавател: Елеонора Асенова – 2 групи, 25 деца

ДГ 63 „Слънце“ Преподавател: Елеонора Асенова – 1 група, 20 деца