Урок за иконите и тяхното значение със задача за оцветяване

Иконата е свещено изображение на Иисус Христос, света Богородица, ангелите и светиите. Икона значи „образ”. Иконата е книга, написана с образи, а не с думи. Иконата не е картина! Тя не се стреми да предаде точно материалния свят около нас. На иконите са изобразени личности, които сияят със своята святост и обитават вечния свят, божествения свят.

Иконата се отличава с:
– ореолите над главите на светците
– надписите
– особеното разположение на фигурите
– особените цветове

Православните християни почитат иконите. Почитта към иконите е от най-ранно време. Първата икона е създадена от свети евангелист Лука и изобразява Божията майка. Сам Иисус Христос разрешава да се изобрази Неговото лице върху кърпа. Ето как станало това:

Цар Авгар, който управлявал далечна страна, пострадал от тежка болест, неизлечима с човешки средства. Царят изпратил писмо до Спасителя по художник, на когото поръчал да нарисува образа на Иисус Христос, в случай, че Той не може да дойде да го излекува. Надявал се, че щом получи свещеното изображение на Господ в дома си, ще оздравее. Художникът отишъл при Христос, но макар да опитвал многократно, не могъл да Го нарисува. Сам Господ го повикал при Себе Си и като измил лицето Си, обърсал Го в една кърпа, и то се отпечатало на кърпата. Това изображение било изпратено на царя и той веднага се изцерил. Днес тази икона е известна с името „Неръкотворен образ”.

Някои хора не почитат иконите. Но иконата трябва да се почита, като не забравяме, че не на дървото, от което е направена, отдаваме почит, нито на боите и украсата, а на Първообраза, към Който ни препраща нарисуваното – Господ или светиите. Когато застанем пред иконата, ние молитвено общуваме с Бога и Неговите светии, защото те са живи, макар и невидими за нас.

Иконите в църквата са на иконостаса, на стените или на специални поставки. Свещените изображения, изрисувани по стените на църквата и по тавана не се наричат икони, а стенописи.

Чудотворни икони. Има такива икони, чрез които Бог желае да прави чудеса. Те се наричат чудотворни. Мнозина са получили от тях изцеление и помощ в беди. Такива са иконите на Божията майка в Рилския манастир, в Бачковския манастир, в Троянския манастир и много други.

Въпроси към урока:
1. Що е икона? – Иконата е свещено изображение на Господ и светиите.
2. Има ли различие между икона и картина? – Иконите се отличават по ореолите, надписите, оцветяването и др.
3. Защо почитаме иконите? – Ние почитаме иконите заради Първообраза, който е изобразен на тях – Господ, Божията Майка, ангелите и светиите.
4. Кои икони са наречени чудотворни? – тези икони, чрез които Бог прави чудеса.
Свети

Задача 2: Разгледайте иконата на Господ Иисус Христос „Неръкотворен образ“. Оцветете приложението.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Mira каза:

    Bravo!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 5 =