Децата от кампанията „Спаси икона“ помогнаха на болно дете

Събраните от продажбата на картички 540 лв. в кампанията „Спаси икона“ са дарени за лечението на тригодишния Никола, който е с диагноза обструктивна хидроцефалия и туморна формация в четвърти вентрикул. След направените интервенции у нас е станало ясно, че лечението на детето може да продължи само в клиники в Германия и Турция. Родителите му събират средства, за да могат да спасят живота на детето си (тук).

Парите от кампанията вече са преведени в сметката за лечение на Никола, съобщи за Двери Велина Андонова, която е инициатор на кампанията „Спаси икона“. В. Андонова е учителка в неделното училище към столичния храм „Рождество Христово“ и въодушеви децата от него да събират икони от опаковки и изтекли календари и да ги вграждат в картички и други изделия. Идеята е свещените изображения да бъдат спасени от унищожаване. Кампанията стартира преди Възкресение Христово, когато домакините, които са си купили, например, боя за яйца с икони на тях, са поставени пред дилемата дали да ги изхвърлят в боклука. Тогава Велина предлага всички подобни изображения и текстове да бъдат изпращани в неделното училище на храм „Рождество Христово“. Пратките са толкова много, че в кампанията постепенно се включват и различни училища. Вдъхновени от идеята, картички и други изделия от непотребни икони започват да правят и децата от други училища в страната. Средствата, събрани от продажбата им, се използват за благотворителни цели.

Изпратените и донесени свещени изображения развихрят въображението на децата и те създават невероятни неща, в които влагат много старание и любов. „Аз не се намесвам в детското творчество, – разказва Велина, – децата сами измислят какво да направят от дадена икона или част от нея“.

Големият успех на кампанията, която протича с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, води дотам, че тя ще прерасне в постоянен проект.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + fifteen =