Урок за Библията с макет за изработка на книжка

Библията – книга на книгите

Кога, как и от кого е създадена Библията? Библията е написана не от един, а от много автори, живели в различни епохи в продължение на близо 1600 години – 1500 години преди Христа до 100 години след раждането Му.
Сам Бог е вдъхновил и ръководил библейските писатели да записват всичко правилно. В Библията са разкрити божествени истини, затова е наречена Свещено Писание.

Защо Библията е наречена „книга на книгите”? Тя е най-важната от всички книги на света, защото съдържа Божията мъдрост. Думата „библия” означава „книга, книги”. Тя е съставена от 77 книги, които са разпределени в две
части:

Стар завет – 50 книги, които описват живота в света преди раждането на Иисус Христос.
Нов завет – 27 книги, в които се разказва най-важното за Господ Иисус Христос.

Истинският текст на Библията съдържа 77 книги и не по-малко. Такова е съдържанието на общопризнатата Библия в православния свят. Срещнем ли Библия с по-малко книги, трябва да бъдем предпазливи, защото преводът може да
е видоизменен. Старият завет описва събитията преди раждането на Христос и разказва как:

– Бог сътворил света и човека;
– първите хора съгрешили и Бог ги изгонил от рая и обещал да им изпрати Спасител;
– Бог през вековете изпращал пророци, които да вразумяват и подготвят народа за
идването на Спасителя – Иисус Христос.

Новият завет съдържа четири евангелия. Евангелие означава „блага вест”. Там се разказва, че:

– очакваният Спасител – Иисус Христос се е родил, живял сред хората и ги
поучавал на добро;
– страдал и умрял, разпънат на кръст, а след три дни възкръснал и се възнесъл при
Своя Отец;
– разкрил пред хората път за спасение и вечен живот в Божието царство.

Друга важна част на Новия завет са посланията – писма с напътствия към християнските общини в различни градове.
Кога българите се запознали с Библията на родния си език? След покръстването на българите при цар Борис Михаил, християнството станало официална религия в България. (Припомнете си от изученото по история кога
станало това? – 9 век) В църквите богослуженията по това време били на гръцки.

Библията също била на гръцки език.

За да разбират славянските народи Божието слово, била създадена азбука от светите братя Кирил и Методий, които заедно със своите ученици превели Библията и богослужебните книги на родния ни език. От края на 9-ти век в
българските църкви богослуженията са на роден език. Библията е послание на Бога към хората от всички времена. Тя съдържа вечни истини – за сътворението, Божиите закони за хората, съдбата на човечеството и как да спасим душите си, за да заживеем с Бога в Царството Небесно. Децата трябва да изучават Библията, защото тя ще им помогне да изградят правилно отношение към Бога, към ближните и към света.

Въпроси към урока:

1.Защо Библията е наречена книга на книгите? – защото е съставена от 77 книги, и защото в нея се съдържа Божията мъдрост.
2.На какви части се дели Библията? – Стар завет и Нов завет.
3.Какво се разказва в библейските книги? – Старият завет разказва за сътворението на света и събитията до раждането на Христос. Новият завет разказва най-важното за Господ Иисус Христос.
4.Какво означава „евангелие” и в коя част на Библията се намира?- евангелие значи „блага вест”. В Новия завет има четири евангелия.
5.Кога българите се запознали с Библията на родния ни език? – 9 век, след създаване на славянската азбука от светите братя Кирил и Методий и превеждането на Библията и богослужебните книги на роден език.
6.Защо децата трябва да се запознаят с Библията? – за да изградят правилно отношение към Бога, към ближните и към света.

Задача 1: Запознайте се с Библията, която вашият учител ще ви покаже.Обърнете внимание какво е написано в началото на тази книга: “Библия – сиреч (тоест) Книгите на Свещеното Писание на Ветхия и Новия завет”.
Разгледайте по какъв начин са разположени текстовете в Библията – това разполагане на текстовете в колонки и номерирането на отделните пасажи, е характерно за Библията. Ако желаете да имате Библия вкъщи, трябва да знаете, че много издателства разпространяват Библии. Православната Библия ще разпознаете по това, че е
издание на Светия Синод на Българската православна църква.

Задача 2: Гледайте презентацията „Библията – книга за Бога, за света и за
човека“. Опитайте се да разкажете най-важното за тази най-мъдра книга на света.

knigka-za-bibliata

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − one =