Урок за детството на Иисус Христос

Детството на Иисус Христос. 12 годишният Иисус в храма.

Нека си припомним събитието на Христовото Рождество. Богомладенецът Иисус се родил във Витлеем – в земите на Палестина, днешен Израел. На небето се явила голяма и светла звезда. Видели я трима мъдреци, които живеели в далечни източни страни. Те открили по нея, че ще се роди иудейския Цар. Отишли в Йерусалим и започнали да разпитват къде се е родил Той –Царя на царете. Цар Ирод чул това и много се уплашил. Помислил си, че е дошъл краят на царуването му, щом се е родил нов, дългоочакван цар. Той помолил мъдреците да му известят, когато намерят Младенеца, за да иде да Му се поклони. Мъдреците, водени от чудната звезда, се упътили за Витлеем. Звездата застанала над пещерата, където бил новороденият Младенец. С голяма радост те Му се поклонили и Му поднесли като на Цар скъпи дарове: злато, ливан и смирна.

Бягството в Египет. През нощта Бог казал на мъдреците да не се връщат при Ирод, защото той иска да погуби Младенеца и те заминали за своята страна по друг път. Ангел Господен се явил на сън на Йосиф – спътника и закрилника на Божията Майка и му казал: — Вземи Младенеца и Майка Му и бягай в Египет. Там ще стоиш, докато ти кажа, защото Ирод търси да погуби Иисус. Рано сутринта благочестивото семейство било вече далеч от Витлеем, на път за Египет. Като не получил известие от мъдреците, злият Ирод разбрал, че е измамен. Той се разгневил и изпратил войници да избият във Витлеем и околността му всички деца от две години надолу. Ирод се надявал, че между избитите деца ще попадне и новороденият Цар иудейски. Плач и писък изпълнили Витлеем и околността му. Животът на Иисус в Назарет. Скоро Ирод умрял от мъчителна болест. Ангел Господен се явил на сън на Йосиф и му казал, че може да се върне, защото Ирод вече не е между живите. Йосиф се върнал в Палестина със света Дева Мария и Младенеца Иисус и се заселили в малкия град Назарет.

На 40-ия ден след раждането на Христа, Йосиф и света Дева Мария занесли
Богомладенеца в Йерусалимския храм, за да Го представят на Господа според Мойсеевия закон (Помните ли кой е Мойсей? – Един от старозаветните пророци, на когото Бог даде 10-те Божи заповеди). Малкият Иисус растял сред жителите на Назарет. Помагал на майка си, учел се на дърводелство от баща си. Той растял, изпълнен с мъдрост и благодат Божия. Ето как евангелията разказват за разкриване на Божествеността в малкия Иисус: 12 годишният Иисус в храма. Евреите всяка година се стичали от цяла Иудея в Йерусалим на празника Пасха, който бил установен по случай освобождението им от египетско робство. Старецът Йосиф и света Дева Мария тръгнали за празника като взели със себе си дванадесетгодишния Иисус.

След като празничните дни свършили, те побързали да тръгнат за дома си. Иисус останал в Йерусалим, но те не забелязали това, като мислели, че Той върви с техни роднини. Веднага се върнали и Го търсили в Йерусалим цели три дни. Влезли в храма и пред погледа им се разкрила чудна гледка. Иисус седял сред множество еврейски учители, повечето от които били възрастни и се смятали за мъдри. Той разговарял с тях, а те оставали удивени и смаяни от Неговия разум, който надвишавал и най-високата им мъдрост и вникване в свещените текстове. На въпроса на разтревожената Майка защо е направил така, Иисус отговорил кротко, че Божият храм е Негов дом. С това искал да каже, че е Син Божи, че Бог е Неговия истински Баща.

Въпроси към урока:
1.Защо света Дева Мария, старецът Йосиф и Богомладенецът трябвало да бягат в Египет?- защото жестокият цар Ирод искал да погуби Иисус, Когото мъдреците почели като иудейски Цар.
2.Къде живял през детството си Иисус? – в малкия град Назарет.
3.Кога и как малкият Иисус проявил Своята Божественост? – на 12 годишна възраст, когато на Пасха останал в Йерусалимския храм и беседвал мъдро с еврейските учители. Храмът Божий Той нарекъл Свой дом, защото Бог е Неговият истински Баща.

Задача: Разгледайте мозайката, на която е изобразена беседата на 12 годишния Иисус с еврейските учители и оцветете приложението.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =