Урок за Свети Димитър Солунски със задача и икона за оцветяване

Много са светците, които посветили живота си на Бога, като се оттеглили на пусти места и живели в непрестанна молитва към Бога. Кои български светци живели в отшелничество и достигнали високо духовно съвършенство, за което Бог им дарил сили да вършат чудеса? Такива са свети Иван Рилски и света Петка Българска, които са небесни покровители на българския народ.

Други светци живели във времена на гонения срещу християните. Те смело защитавали вярата си в Бога и били готови да страдат заради нея. Заради мъченията, които претърпели, са наречени светци- мъченици. Такъв светец бил свети великомъченик Димитър.

Свети Димитър е роден през 3 век в град Солун. Баща му бил градоначалник на град Солун. Тази служба днес се изпълнява от кмет. Той тайно вярвал в Христос. Двамата със съпругата си дълго страдали, защото нямали деца и горещо се молели на Бога да ги дари с наследник. Бог чул молитвите им. Родил им се син, когото нарекли Димитър. Той израснал като добър християнин.

След смъртта на родителите си, Димитър, още много млад, заел висок военен пост, а по-късно бил назначен на мястото на баща си за градоначалник. Той не се страхувал открито да слави християнската вяра. Заради това бил хвърлен в тъмница. Но и тук, въпреки мъченията, той не престанал да вярва и да се моли на Бога.
По същото време, когато свети Димитър лежал в тъмницата, римският император дошъл в Солун и организирал зрелища, на които ставали двубои между най-силните мъже. В двубоите участвал един извънмерно силен мъж на име Лий, който бил страшилище за християните. Никой не можел да го победи.

Ето че дошъл ред на Нестор, който бил ученик на свети Димитър, да премери силите си в борбата срещу Лий. Нестор помолил свети Димитър да го благослови. Тогава станало чудо – по време на схватката Бог дал на Нестор голяма смелост и сила и той победил страшния Лий. Когато императорът разбрал, че свети Димитър благословил Нестор преди битката, заповядал и двамата да бъдат убити.
Бог прославил свети Димитър с много чудеса, които станали след смъртта му и които стават и до днес. Години след неговата смърт, град Солун бил обкръжен от врагове. Народът усърдно се молел на светеца за помощ. Тогава край стените на Солун се появил величествен войн и вражеските войски се обърнали в бягство. Това бил свети Димитър.

Свети Димитър е много почитан светец и на неговото име са посветени десетки храмове.

Честваме паметта му на 26 октомври. Този ден наричаме Димитровден. Особено тържествена е божествената служба в храмовете, които носят неговото име. В този ден тези храмове имат храмов празник и посрещат хиляди богомолци, дошли отблизо и отдалеч да почетат светеца.

Въпроси към урока:
1.Къде и кога се родил свети Димитър? – в град Солун през 3 век.
2.За какво се молели на Бога благочестивите му родители? – те нямали деца и горещо се молели на Бога да ги дари с наследник.
3.Какво се случило със свети Димитър след смъртта на родителите му? – той станал управител на град Солун и без страх защитавал вярата си и затова бил хвърлен в тъмница.
4.Какво чудо направил той, докато бил в тъмницата? – Свети Димитър благословил своя приятел Нестор и той победил врага на християните – Лий.
5.Кога и как почитаме паметта му? – Честваме паметта му на 26 октомври. Хиляди християни се стичат в храмовете, за да изразят почитта си към свети Димитър.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 4 =