Деца от неделно училище дадоха творбите си за благотворителност в Зографския манастир на Атон

Творби на младите зографи от Ателието по иконопис към старозагорския храм „Св. Троица”, неделното училище към храма и Примитрополитското неделно училище „Св. Игнатий Старозагорски“ са били представени от 7 до 12 ноември в големия архондарик на манастира „Св. Георги Зограф”, съобщи Димо Узунов, дългогодишен доброволен организатор на поклонически пътувания до Света гора Атон и инициатор на изложбата.

Експозицията е била открита от йеромонах Гавриил, в присъствието на зографски монаси и на поклонници от Стара Загора, Казанлък, Шумен, Силистра, Варна…

Благодарение на тази изложба, от откупки на икони, са събрани 375 лв. Средствата ще се използват за ремонт на сграда, която да приюти неделното училище към старозагорския храм „Св. Троица” – кауза, за която младите християнчета се трудят и която получи широка обществена подкрепа. Бъдещите обитатели на новото училище вече са събрали със собствен труд над 5000 лева.

„Децата виждат как сградата се променя пред очите им и това ги мотивира – казва преподавателката им Илиана Димова. – Първите ни благотворителни инициативи започнаха преди години в навечерието на Рождественските празници и основната ни цел беше да научим децата не само да очакват подаръци, но да се замислят какво те самите могат да дадат. Да усетят, че когато подарява, човек се чувства не по-малко щастлив.”

Над 70 деца се обучават в двете неделни училища в храм „Св. Троица”. Преди три години там отвори врати и Ателието по иконопис. Неговата ръководителка Зорница Иванова подчертава, че обучението по иконопис е път към вярата. Светогорската изложба ще стане повод децата да научат повече за Зографската света обител. А в навечерието на Рождество ги очаква изненада – дар от атонските монаси.

Иконата на св. Климент Охридски, нарисувана от 11-годишния Никола Биолчев, е заминала чрез поклонници от Охрид като дар за Бигорския манастир.

Източник: http://spisanieayazmo.com/

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + two =