Урок за ангелските ликове

Още преди създаването на видимия свят – всичко, което виждаме около нас, Бог сътворил – невидимия ангелски свят. Ангелите са многобройни, но могат да бъдат разделени на 3 големи групи- Ангелски Ликове. Едни от Ангелите стоят по-близо до Бога, другите по-близо до хората.

1-ви Ангелски лик

СЕРАФИМИ

Най-близо до своя Творец и Създател предстоят боголюбивите шестокрили серафими
Серафим – означава «пламенен, огнен, горящ».
Закриват с крилата си лицата, не смеейки да погледнат Бог, и с дълбоко благоговение пеят: Свят, свят, свят, Господ Саваот!

ХЕРУВИМИ

След серафимите пред всезнаещия Бог, предстоят многоочитите херувими

Херувим означава «обилие на познания, излияние на премъдростта». Проникват в Божествените тайни. Преподават на хората способност да познават Бога.

ПРЕСТОЛИ

Въздигат човеците от земното към Небесното, помагат им да почувстват Божието величие. Чрез Престолите се проявява Божието правосъдие на земята.

2-ри Ангелски лик

ГОСПОДСТВАТА

Преподават силата за мъдро управление на поставените на земята от Бога власти. Учат ни да владеем чувствата, да смиряваме в себе си непотребните желания и страсти, да подчиняваме плътта на духа, да господстваме над своята воля и да бъдем по-горе от всяко изкушение.

СИЛИ

Вършат велики чудеса и преподават благодат на чудотворство на достойните Божиите угодници, за да могат те да вършат чудеса, да изцеляват всяка болест и предвъзвестяват бъдещето. Помагат и на отрудените и обременени човеци в носенето на послушанието, носят немощите на немощните, укрепяват всеки човек в търпението, та той да не изнемогва в скърбите, но с твърд дух и мъжествено да претърпява всички беди и със смирение да благодари на Бога, Който всичко устройва за наша полза.

ВЛАСТИ

Имат власт над дявола, да усмиряват силата на бесовете, да отблъскват изкушенията, с които те нападат човеците и да не допускат бесовете да причиняват на когото и да било вреда в такава степен, в каквато те биха желали. Властите утвърждават добрите подвижници в духовните подвизи и трудове. А на борещите се със страстите и похотите помагат да прогонват злите помисли, вражеските внушения и да побеждават дявола.

Господства

3-ти Ангелски лик

НАЧАЛА

Началстват над природата: водата, огъня, вятъра, животните и растенията, а също и над цели народи.
Всяко царство, племе и народ имат за себе си – от небесния чин на началата специален закрилник и управител на своята страна. Отговарят за своя народ пред Бога.

АРХАНГЕЛИ -учители небесни.

Помагат на хората в избора на път в живота, съгласно Божията воля.

АНГЕЛИ

Те са най-близо до хората. Възвестяват Божиите тайни и намерения, свързани с отделните хора, и учат хората да живеят добродетелно и праведно. Те са поставени, за да пазят, ръководят, защитават всекиго от нас, вярващите и никога да не ни оставят, дори и да сме съгрешили. Всякога са готови да ни помогнат, стига само ние да пожелаем това. Всички ангели били сътворени добри, те обичали и слушали Бога, докато в духовния свят не станала страшна катастрофа.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 − 6 =